El Govern manté un altre any l’Impost de Patrimoni

posted in: Fiscal | 0

El Govern mantindrà l’Impost de Patrimoni als Pressupostos de 2016, ja que aquest tribut deixarà de tenir vigència el proper 31 de desembre si no es renova. Així ho apunten fonts coneixedores del procés.

L’Impost de Patrimoni rep dues crítiques dels experts: que recapta poc i que no és just, ja que grava dues vegades, doncs la renda que va donar origen a aquesta riquesa ja va tributar quan es va generar.

Impost Patrimoni

  • En 1978 s’introdueix a Espanya per primera vegada un impost que grava el patrimoni. No tenia objectius recaptatoris i el mínim exempt era molt elevat (4 milions de pessetes). El tipus màxim era del 2%.
  • L’impost és cedit a les comunitats autònomes en els termes establerts en la Llei Orgànica 8/1980 i confirmat en les normes de finançament posteriors.
  • El Govern del PSOE va congelar l’Impost sobre el Patrimoni en 2008, al·legant que eren les classes mitjanes les que més ho sofrien i que els veritablement rics no ho pagaven, ja que compten amb mecanismes de elusió més o menys sofisticats per evitar-ho.
  • La deterioració dels comptes va portar a la llavors vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, a anunciar al setembre de 2011 que es reactivava el tribut de forma retroactiva per al mateix 2011, i també per 2012. El PP va ser molt crític amb aquest anunci, però es va abstenir de la votació al Congrés i, ho va mantenir als Pressupostos de 2012.
  • El tribut es va recuperar amb la mateixa estructura, i es va elevar a 700.000 euros el mínim exempt per contribuent i va augmentar a 300.000 euros el mínim exempt per habitatge habitual. L’escala segueix oscil·lant entre el tipus mínim del 0,2% i el màxim del 2,5%.